Brobyggarna av Jan guillou 2011

Ny romanserie "Det stora Århundradet"

Jag har läst en bok av Jan Guillou (hör och häpna) för första gången, men jag har sett många filmatiseringar av hans verk, som jag tyckt har varit bra. Vad jag har förstått ska dessa personer och historia i boken funnits i verkligheten från hans släkt och sedan gjort en roman av en släktkrönika


Text bakom bok:
När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden.

Av en tillfällighet upptäckte man att det tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekinskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.

Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts.

Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp ned på planerna.

Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es-Salaam och Tanganyikasjön.

Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London.

Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor.

Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. 

Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga århundrade någonsin.

Dandy av Jan Guillou 2012

Från baksidan av boken

Om Brobyggarna - den inledande delen i romanserien "Det stora århundradet" kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet, så rör sig Dandy mer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning.

Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Osxar drabbas nu Sverre och Albert.

Och för de tre bröder, liksom för miljoner andra européer, måste tillvaron bygga upp på nytt och livet börja om någon  annanstans.

Resumé
Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i Södra England.

Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham.

Den andre heter Sverre, och det har bestämt sig för ett liv tillsammans.

Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge.

Deras ovaliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dreden.

Laurtiz återvände till Norge, Oscar förvann till tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom.

Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera godsets invånare står modell för hans porträtt.

De båda gentlemännen för sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre.


ddddddddddddddddddddddddd

| Svar

Senaste kommentarer

23.10 | 20:29

Svenska Dövidrottsförbundet för döva och teckenspråk hemsida www.svenskdovidrott.se

01.05 | 09:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

30.04 | 12:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

02.11 | 18:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.