Evas Folkhistoria

KVÄLLSUPPLAGA AFTONBLADET FREDAGEN DEN 15 JULI 1938

KVÄLLSUPPLAGA AFTONBLADET FREDAGEN DEN 15 JULI 1938

ILSKNA TJUVAR STÄNKTE BLÄCK i hemsökt kontor.

Hittade inga pengar

Inbrott vid Roslagstull  - våldsam förödelse.

Alla fyra kontorsväggarna fullkomligt nedstänkta med bläck, telefonledningarna avskurna på flera ställen och kassaskåpet i baklås -så såg det ut på kontoret i Adolf Fredrikssons brädgård vid Roslagstull i morse (Stockholms stad)

Den förstörelselusta tjuvaran visat var rent otrolig. Förmodligen hade de gripits av raseri därför att de inte kommit över mer än 50 öre, och så började de stänka ned väggarna  med hjälp av två stora bläckflaskor. Hade de dragit ut en skrivbordslåda lite bättre, kunnde de ha funnit en liter konjak att trösta sig med.

- Det enda roliga är faktiskt att de inte hittade den, säger brädgårdens ägare. Annars är det ju för bedrövligt så det ser ut. Vi få naturligtvis måla om allting. Men den som skaffar sig den ilsknaste vakthund som står att uppbringa, det är jag det! Vi har haft besök två gånger tidigare.

- senaste gången i maj.

- så nu får det vara slut.

Tjuvarna hade klättrat över planket till brädgården och sedan slagit sönder en fönsterruta och hakat av fönstret.

Alla lådor voro öppnade och kassaskåpet hade de pillrat på så att det gått i baklås - utan att kunna komma åt de tolv kronor som funnos där.

Utom alla väggar i kontoret var även golvet, en matta  och ett stort skrivbord förstört med bläckfläckar.

En del affärspapper hade rönt samma öde.

Och ledningarna till de fyra telefonerna voro kapade på ett finuerligt sätt, somg jorde samliga apparater helt obrukbara.

Man tror möjligen att det är någon ungdomsliga, som varit i farten.

Tidningen kostade 10 öre.

Barnhemmet Solglimten 1924-1924

Hej!

Är det någon som har haft en släkting på Barnhemmet Solglimten i Roslags Näsby (Täby) Speciellt mellan 1924-1925?

Min Faster Siv Teresia Ahlin f. 1924, 14 September. Avled där 1925 25 November. (10 månader) 

Det är svårt att få tag på information om detta barnhem.

Enligt Dagens Nyheter år 1941 var den omtalad för svår vanvård och stängdes genast efter påyrkan.

Vi får hoppas att det inte var lika eländet under 1924-1925

Med vänlig hälsning
Eva Maria Spetz

DESSA KORT HITTADES VID MIN SON:S RENOVERING 2018 AV VILLAN SOM ÄR BYGGD 1938-1939.
DETTA KORTSPEL HETER LÖJLIGA FAMILJEN OCKSÅ KÄNT SOM TJOCKA SLÄKTEN, HAR FUNNITS SEDAN MITTEN AV 1800-TALET. DEN "RIKTIGA" LEKEN MED KARIKATYRBILDER (UNGE HERR SOTARE OSV.) PUBLICERADES I ENGLAND I NOVEMBER 1861, MEN DET GÅR FÖRSTÅS OCKSÅ BRA ATT SPELA MED EN VANLIG KORTLEK. DET GÄLLER ATT SAMLA IHOP SÅ MÅNGA KVARTETTER. EX FYRA KNEKTAR, TREOR OSV. GIVAREN DELAR UT ETT KORT TILL VARJE SPELARE, SEDAN FRÅGAR MAN DEN NÄRMASTE OM DEN HAR NÅGRA TREOR EX.VIS, MEN MAN MÅSTE HA DEN SJÄLV. NÄR MAN FÅR EN KVARTETT, ÄR DESSA UR SPEL. MAN FÅR DÅ ETT NYTT KORT ATT FRÅGA OM.

Jag saknar nästan luren, som man kunde hålla i förr. Speciellt min Farmors svarta telefon, när jag var liten. f. 1957. Detta Urklipp är ifrån Radiotjänstensprogramtidining "Röster i Radio, nr 29 17-23 juli 1938, kostnad 25 öre. Sista sidan

TIPS FÖR ER SOM SKA BÖRJA SLÄKTFORSKA OCH FÅ UNIK INFORMATION

Skillnaden på notiser likaså nyheter i dagstidningar från förr, så fanns det ingen lag om den personliga integriteten. Man skrev ut hela namnet och yrke på den personen, om det gällde en olycka exempelvis.

I dag (2021) så skriver man exempelvis, endast att det gäller en man eller kvinna i en viss ålder. Jag tycker, att få läsa namnet och evenutellt yrke, gör berättelsen mer verklig om personen/er som har drabbats. 

Om du känner till en släktning eller vän som har varit med om en olycka under början av 1900-talet ex.vis. Så kan du säkerligen läsa detta i de äldre dagstidningarna.

Jag sökte information om en släktning till min man som hade blivit påkörd av en bil i Stockholm 1925. Det fanns inte så mycket bilar då som nu. Så jag hoppades att det kunde var en stor händelse, som kan tänkas ha skrivits om. Jag gick till Kungliga bibliotektet i Stockholm, som har skannat alla dagstidingar i Sverige. Jag började med Dagens Nyheter och fick napp, när jag tittade efter tiden från dödsdatumet. Eftersom det skrevs namnet på personen som blev påkörd, så fick jag det bekräftat att det var rätt person.

Vilhelmina avled 4 dagar efter påkörningen. Efterlämnade man "Carl Gustaf och son Åke, 19 år.

(Se notis nedan om Vilhelmina Spetz. Min mans farmor. Fotot på Vilhelmina fanns inte med tidningen utan det är släktens eget foto. Bilden från gatan är från 1908 och hittades i Stockholmskällan

Stockholmskällan - Stockholmskällanhttps://stockholmskallan.stockholm.se

Kungliga biblioteket har en hemsida.

Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek – kb.sehttps://www.kb.se

 

 

Aftonbladet Kvällsupplaga Torsdagen den 21 juli 1938, 10 öre

(Medelupplaga 2:a kvartalet 1938, 110.754 st. notiser om olyckor; (Ej någon som jag känner)

 

CYKLIST SKADA TILL DÖDS VID KOLLISION (Västerås, TT)

En kollsion inträffade på onsdagseftermiddagen i Lillhärad strax utanför Västerås, varvid en 55-årig cyklist, skogsarbetaren Karl Johan Jansson från Lillhärad, skadades så svårt, att nu avlidit. Jansson kom cyklande och kolliderade därvid i en kurva med en lastbil. Han efterlämnar maka och två barn.

 -----------------------------------------------------------------------------

 PÅKÖRD AV BUSS

Kontoristen vid Separator Stig Gulte blev på torsdagsmorgonen på Karlaplan kullstött av en buss då han sökte hinna upp  en spårvagn, som satt sig i gång. Han fick krossår på högra armen och kontisoner på högra lårbenet. Ambulans tillkallades och förde honom till Sabbatsberg.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

NATTPORTIEREN DOG PÅ SIN POST

Nattportieren vid Centralhotellet Per Emil Ternkvist hittades tidigt i morse liggande död i portierlogen, tydligen drabbad av hjärtslag. Ternkvist, som var 59 år gammal, hade länge lidigt av hjärtfel. Han hade under natten haft vakten på hotellet.

------------------------------------------------------------------------------

ETTÅRING BRÄND TILL DÖDS AV KAFFEPANNA (GÄVLE, TORSDAG (AB)

En olyckshändelse vid vilken en liten gosse, Kurt Blom, blev dödligt skadad, har inträffat i Stenshyttan, Torsåker. Den lille, som endast var 1 år och 3 månader gammal, råkade i ett obevakat ögonblick komma i närheten av spisen, där en kaffepanna stod på. Han sträckte sig efter kaffepannan och det bars sig inte bättre, än att han fick det heta kaffet över sig, och blev mycket illa bränd. Han fördes till Hofors sjukstuga, men hans liv stod dock inte att rädda, utan avled av brännskadorna. Han var enda barnet till skogsarbetaren Henry Blom i stenshyttan.

 

Stockholms-Tidningen Måndag den 18 Juli 1938

(Från S:t - T:s Parisredaktion den 17 juli)

NUNNOR RÄDDADE HAVERADE FLYGARE.

Ännu en mystisk olycka har drabbat franskt militärflyg.

Katastrofen inträffade vid Cherbourg i går kväll, då en jätteflygmaskin med fyra motorer, Bizerta, som nyligen levererades till franska flottan, under en provflygning före den planerade flygningen till Dakar, törnade mot klippor vid franska kusten. 

Av de 12 man, som befunno sig i maskinen, dödades en på stället. Två avledo kort efteråt på sjukhuset och de övriga nio äro allvarligt skadade.

Räddningsmanskapet kunde vada ut till maskinen och hjälpa de skadade ut. Maskinens metallsidor måste flås upp med verktyg, som det skadade sträckte ut till räddningsmanskapet genom maskinens koögon.

Bland räddningsmanskapet befunno sig några nunnor från ett närbeläget klostersjukhus och även dessa arbetade, stående bröstdjupt i vattnet. De fingo djupa skärsår på händerna av de skarpa metallstyckena, medan de räddade de skadade.

En undersökning har ingångsatts för att få olyckan utredd och denna gång, då överlevande finnas, hoppas man att kunna nå till botten ifråga om de mystiska olyckornas egentliga orsak.

Enligt vad som meddelades flög maskinen på låg höjd mot klipporna och då flygaren försökte öka farten för att komma över dem, uppstod mankemang med motororna. Han ropade: "Gå tillbaka i maskinens stjärt". Manskapet hann dock endast resa från sina plattser och så törnande maskinen i full fart mot klipporna.

De senaste olyckorna inträffade, då två stora splitternya Bloch-bombmaskiner störtade ned och krossades. Alla ombordsvarande dödades.

 (Här fanns inga namn nämnda, men det kan nog vara av säkerhetsskäl, eftersom det gällde militär och nunnor!! /Eva Maria

---------------------" ------------------------------------

 

 

Är det någon som känner till om denna man? Jag hittade detta foto i min farmors fotoalbum. Inget namn finns. Min farmor heter Berta Teresia Ahlin, född 1905, Eriksson Hennes mor heter Frida Eriksson, född 1883

Skånegatan 73, ÅR 1905

 

Efterlysning:

20 Novemer 1905 föddes min farmor Berta Teresia Eriksson. Hennes Moder Frida Maria Eriksson f. 1883-08-08 var boende på Skånegatan 73 i Stockholm, enligt förlossningsjournalen. Men jag kan inte hitta henne på inflyttningslängd eller utflyttningslängd. Den15 december flyttade de in i Allmänna barnhuset och Berta blev ett ambarn. Modern Frida Maria var tjännarina till yrket. Min fråga är om ni som "släktforskar" har haft släkt som har varit boende på Skånegatan73, 1905 och kan tänkas ha haft en tjännarina med namnet Frida Maria. Hon måste ha varit gravid under vistelsen. Fadern okänd.

 

Har tyvärr inget foto på Frida Maria, men på min farmor, nedan

Elin 17.12.2012 14:17

Hej Eva,jag har första boken av Guillou "Brobyggarna" men har tyvärr inte läst den. Jag gillar att läsa men tar mig inte tid till det.

| Svar

Senaste kommentarer

23.10 | 20:29

Svenska Dövidrottsförbundet för döva och teckenspråk hemsida www.svenskdovidrott.se

01.05 | 09:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

30.04 | 12:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

02.11 | 18:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.