 |
 |
|
 |
 |
Foton från 50- och 60-talets Stockholm
Urvaler och texter av Jan Boström & Tommy Hammarström
Urvaler och texter av Jan Boström & Tommy Hammarström
50-60 tal i Stockholm
Text ur boken "Så var det" Bilder från 50- 60-talets Stockholm. Urval & texter: Jan Boström & Tommy Hammarström, Dagens Nyheters Förlag 1992
Några urval från boken:
Omslagsbilden: 1953 Schasen var den typiske stockholmaren, själva urkisen, och en kär figur i många filmer och revyer. Cykelbudet hittades av fototgrafen Arne Schweitz på Herkulesgatan och frågan löd: Hur kan han?
1954: Grilld korv på 22 sekunder Automation var tidens melodi. Den här korvautomaten fanns utanför Centralen. Man undrar ju hur det gick till.
Foto: Olle Wester
Smörgås och fika på väg till jobbet 1952
Detta var det moderna livet 1952
Man stannade bilen. Klev ur. Tog en kopp kaffe i den ena automaten och en smörgås i den andra. Satte sig i bilen. Åt och drack. Körde iväg.
Foto: Bertil Stilling
Detta skrevs 1992 och som jag förstår fanns det inget sådant längre, men nu 2011 är vi tillbaks igen, med att köpa vid pressbyrån/automat och dricka kaffe samt äta smörgås på väg till jobbet, antligen via bil, T-bana eller buss/Spetzan
Televisionen kommer
Maj 1954 presenterades denna nyhet i radiobutikerna i Stockholm och skaror av nyfikna samlades utanför skyltfönstren för att titta på suddiga bilder från utlandet eller kanske några provsändningar från Tekniska högskolan.
TV-intresset var stort, trots att det ännu inte fanns några svenska program. Den svenska televisonens officella start skedde först den 29 Oktober 1954.
Först med en nyhetsjournal av Håkan Unsgaard och sedan ett underhållningsprogram av Staffan Tjerneld, "En skål för televisionen"
Foto: Tore Falk
Min far var väldigt intresserad av tekniken, så redan 1957 fick vi vår första TV. Det finns ett foto på mig som 5-åring, där jag sitter förväntansfull framför TV, 1962 Fotot finns under fliken: Fotoalbum/Bilderbok/Blad 8.
I dag har (nästa alla barn) en egen TV, Dator & mobil Det är väl tur att vi kan gå på bio tillsammans fortfarande/Spetzan
Sergels torg 1962
1962 Oktober Sergels torg under byggnad. De öppna rulltrapporna var en nyhet, och man visste ännu inte om de skulle gå att använda under vintern.
Sergels torg började ta form 1966.
Fotot: Jan Holmlund
Marieberg 1962
1962 Det "nya" Marieberg under byggnad. Högst upp i höghuset med utsikt över Västerbron, inreddes en sexrummare åt statsminister Tage Erlander
Foto: Lars Nyberg
Fridhemsplan är till vänster om fotot. Över Västerbron till höger kommer man till Södern.
1965 Gatan som försvann
1965 Gatan som försvann. Norra Smedjegatan gick från Hamngatan till Jakobsgatan, mitt emellan Malmskillnadsgatan och Regeringsgatan.
När bilden tog, fanns den fortfarande kvar, men hade förlorat kontakten med Hamngatan, som plötsligt låg sex meter nedanför.
Denna gamla gata, som var nästan oförändrad sedan början på 1800-talet, röjde sedan bort för att ge plats åt Gallerian, det nya stora affärstråket.
Fotot Jan Delden
Kyrkogård för spårvagnarna 1967
1967 I nittio år (1877) rullade spårvagnarna i Stockholm, men inför Dagen H (till Högertrafik) den 3 september 1967 skulle all spårtrafik bort från gatorna.
Den var olönsam, sade man och den var i vägen för bilarna.
Här, hos AB Demontering, hamnade vagnarna till sist. Inredningen plockades ur, fönstren såldes till sommarstugeägare, sätena gick till båtfolk, stålrören användes som stängselstolpar, och så vidare.
När allt av värde var utplockat brändes resten.
Foto: Pressen Bild
2010 en del av spårvagnarna tillbaka igen. Se nedanstående länk:
http://www.dn.se/blogg/epstein/2010/04/04/sparvagnen-tillbaks-i-innerstan-6884/
Snurrig fundering:
I bland går vi framåt, sedan står vi stilla, därefter kan vi gå bakåt, för att på nytt igen gå framåt. Allt som var förr var inte alltid bättre, men det verkar ändå något som vi saknar ibland, när vi inte hittar det i vår vardag eller vet vad vi vill ha i vår framtid./Spetzan
Bok lånad hos Sköndals bibliotek
|
|
 |