HEMSÖKT Spökerier i Stockholms län

Författare Petter Indedahl "Carlssons bokförlag" 2015

Baksidan av boken: 

Det oförklarliga frodas som aldrig förr, och i skuggan av en skenbart prosaisk vardag lurar både spöken och demoner.

Den som tror att vetenskapen gjort oss immuna gör bäst i att tänka om, och skrapar man på ytan ska man snabbt finna att det gamla talesättet om "mer mellan himmel och jord" stämmer bättre än någonsin.

I den här boken får vi stifta bekantskap med över hundra hemsökta platser.

Slott, kyrkor och herrgårdar, men lika ofta lägenheter, villor, sommarstugor, skolor och fabriker, ja till och med stenar, skogsbackar och sjöar om vilka det sägs att allt inte är som det borde.

Bakom den bedrägligt stilla fasaden lurar det okända och onskefulla vi inte vill möta, men som då och då ändå låter känna sin närvaro.

Historierna kommer från dem som själva varit med, och de allra flesta är tidigare opublicerade.

Är de sanna?

De som upplev dem är övertygade om det, de som hört dem rädda för det.

DET ÄR EN SAK ATT INTE TRO PÅ SPÖKEN, EN HELT ANNAN ATT MÖTE DEM.

 

Ett urklipp ur en historia från boken:

DEN HUVUDLÖSE

Norrtälje hembygdesmuseum för en stillsam tillvaro då och då avbruten av flanerade turister. Och om nattetid vålnaden av en huvudlös man.

Längs Hantverksgatan, ett stenkast från den forna järnvägsstationen i Norrtälje, ligger en byggand de flesta passerar utan att ägna en tanke, men som om man studerar den lite närmare genast faller i ögonen på grund av sin uppenbara ålder.

Det långa gula stenhuset är den enda kvarvarande byggnaden från Norrtälje gamla gevärsfaktori vilket anlades här av Gustav II Adolf, troligen i samband med att platsen blev stad 1622

I likhet med resten av Norrtälje brändes faktoriet 1719 under rysshärjningarna, och det nuvarande stenhuset stod inte färdigt förrän 1756.

Här har varit verkstad, bostäder, bank och museum under århundradenas gång, idag är det tyst och öde i väntan på en renovering alla villa ha, men ingen betala.

Under de år det gamla faktoriet och det bredvidliggande Zetterstenska huset var bosadshus började det gå underliga rykten kring den gamla byggnaden.

Det talades om nattliga skepnader och osaliga andar som kunde ses smyga bland gårdens  fåtaliga träd eller stryka längs husväggarna på Hantverkar- eller Faktorigatan.

En kvinna som bott i Zetterstenska huset har berättat hur hon en mörk vinternatt gått ut för att rasta sin hund.

Det är sent, och större delen av staden sover, men knappt har hon hunnit runt hörnet ut på Hantverkargatan förrän hunden stelnar till. Tvärtemot sin vana börjar den gnälla ömkligt, och reser ragg som om den var rädd.

När hon tittar upp får hon se skepnaden av en man komma gående uppför gatans svaga sluttning. Hunden trycker sig ängsligt mot hennes ben, och det är först då hon ser att mannen inte har något huvud.

En stund, hon kan efteråt inte säga om det varit sekunder eller minuter, står och och stirrar, först förvånad, sedan rädd, innan den huvudlösa skepnnaden upplöses i tomma intet mitt framför hennes ögon.

En granne har av en slump tittat ut genom fönstret och blivit nyfiken då han fått se hur hon stannat upp mitt på gatan, och även han hinner få en sbabb skymt av den huvudlösa vålnaden.

Det är varken första eller sista gångden den visar sig.........

| Svar

Senaste kommentarer

23.10 | 20:29

Svenska Dövidrottsförbundet för döva och teckenspråk hemsida www.svenskdovidrott.se

01.05 | 09:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

30.04 | 12:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

02.11 | 18:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.