BARN AV SIN STAD 1880-1900

Stockholmsroman för tiden 1880-1900 Författare Per Anders Fogelström 1962

Barn av sin stad

Det är år av våldsam utveckling. Människorna börjar tro på möjligheterna att förverkliga sina drömmar om en bättre tillvaro i en bättre stad.

Men vägen dit är ännu lång och många får leva under hårda förhållanden, medan andra kan klättra uppåt på de tillfällen som den ny tiden bjuder.

Bakgrunden bildar en oemotståndlig skildring av ett svunnet Stockholm, som kulminerar i den berömda utställningen 1897, en sommar av fest och jubel.

MINNS DU DEN STAD 1900-1925

Det är händelsrika år och stoffet är rikt och flödande.

Skedet omfattar unionskrisen och storstrejken, världskrigs- och gulaschåren och går ett stycke in på det hektiska 20-talet.

Men det är också en tid som får vara med om införandet av den allänna rösträtten och åttatimmarsdagen.

Huvudstaden förvandlas från en stor småstad till en storstad med växtvärk och blir skådeplatsen för märkliga händelser inom politik och teknik - demonstrationer och flyguppvisningar.

I entrum för denna levande stadsskildring står människorna, främst Emelie, flickan från tvålfabriken, som blir den klippa på vilken den nya generationen av invandrarfamiljen vilar.

Jämsides med arbetsfamiljen på Fjällgatan får vi också följa den gren av släkten som blivit borgerlig och välbärgad och som verkligen kan ta del av stadens utveckling och njuta frukterna av den.


Omslagsbild efter en etsning 1908 av Herman Lindqvist
Bild: Bok utgiven 1986 Bonniers/Litteraturfrämjandet.
Första utgåvan "1964"

I EN FÖRVANDLAD STAD 1925-1945

De två deccennierna rymmer en väldig förvandling i staden och dess människors liv.

I handligens centrum står den okuvliga Emelie, familjens fasta punkt.

Men runt omkring henne går släktingarna sina egna vägar.

Den borgerliga grenen av familjen går vidare med utvecklingen, mot ökat välstånd.

Men också arbetarna märker den nya tiden:

Först i nya krisår, som kulminerar i skotten i Ådalen, sedan i det begynnande folkhemmets större trygghet.

De nya tiderna ger också möjligheter att gå åt två olika håll:

Till kommunismen, till arbetarrörelsens direktörsskikt, till studier som förut var otänkbara.

Bakgrunden till alla dessa skiftande, brokiga, vardagliga, tragiska och äventyrliga öden bildar Stockholm, en rik och stor stad i ständig växt och förvandling.

Och fredsdagens yra med hela Stockholm i karnevalsstämning är en värdig avslutning på denna storartade och roliga Stockholmsroman
'
---------
Omslagsbild: Arvid Fougstedt, Slusseländet 1931
Utgiven 1986 av Bonniers/Letteraturfrämjandet

VITA BERGENS BARN 1821-1860

Det är nästan bortglömda år i Sveriges historia. Stockholm var en efterbliven stad med 70:000 innevånare, som tävlade med Konstantinopel om att vara Europas vackraste och smutsigaste stad.

Kolerans härjningar är våldsamma, häftiga bränder hotar att lägga halva staden i aska. Och revolutionsrörelserna ute i Europa når också dit och framkallar upprorsungar som ställer huvudstaden på ända och kommer de besuttna att frukta för liv och egendom.

Berättelsen fångar de mycket fattigas liv på östra Söder, kring vita bergen och Hammarby sjö.

MÖDRAR OCH SÖNER Sekelskiftet 1900

Utspelas på Kungsholmen. Lilly heter en flicka som jobbar på parfymfabrik och har ett förhållande med Konrad, en ung man av finare familj.

Men när Lilly blir med barn törs Konrad inte gifta sig med henne av rädsla för sin dominerande mamma, utan betalar en god vän för att för göra det i stället.

Från en lantlig idyll med stora trädgårdar och lantbruk förvandlas den lite undangömda stadsdelen till hårt utnyttjande industrikvarter med sotiga fabriker och eländiga kåkar, för att sist tas upp i Stockholms gemenskap och få både rådhus och Stadshus och bättre bostäder.

AXPLOCK AV ROMANERNA OM STOCKHOLM

(Första utgåvan)

1860-1880 (1960)
Mina drömmars stad

1880-1900 (1962)
Barn av min stad

1900-1925 (1964)
Minns du den stad

1925-1945 (1966)
I en förvandlad stad

1945-1968 (1968)
Stad i världen

1860-1968 (1970)
Till Vävarnas,-Krigens- och Vita bergens barn har utgivits "Kommentarer och noter" En bildbok, Stad i Bild

1749-1779 (1981)
Vävarnas barn

1788-1814 (1985)
Krigens barn

1821-1860 (1987)
Vita bergens barn

1887-1917 (1991)
Mödrar och Söner


GUSTAV VASA OCH HANS SÖNER OCH DÖTTRAR


Historien om Sverige Gustav Vasa och hans söner och döttrar av hemrån Lindqvist. Omslagsbilden Johan Gustaf Sandberg: Konung Gustav 1 vid eldbrasan, samtalande med sina söner H. M Konungen.
Inköpt i Antikaffär i Brunflo, Östersund 100:-

Utdrag från bokens baksida: 

Detta är historien om hur adelsmannen Gustav Eriksson från Uppland blev kung Gustav Vasa, Riksbyggaren, Dynastigrundaren och den som inleder Nya tiden i Sveriges och finlands historia.

Boken handlar även om hur han med hårda nävar, stor girighet och enorm energi blev Nordens rikaste privatperson.

Här kan man läsa om hans praktlystna söner och döttrar, barn av renässansen, om deras inbördes strider men också om hur de fortsatte bygga landet, om hur det katolska Sverige efter fem hundrar år bryter med Rom, hur den nationella svenska kulturen växter fram, de första böckerna trycks på svenska och finska och Sverige börjar intressera sig för Baltikum   (Men Sverige känner inte till om Colombus upptäckter vid världshaven, än tidigast 20 år senare, av någon anledning. Enligt en bok om Columbus som även H. Lindqvist har skrivit.)

Men hur som helst så slutar denna bok då Karl IX avlidit och den sextonårige Gustav II Adolf är beredd att ta över.


FÖRFATTAREN: HERMAN LINDQVIST

Inköpt för 40:- Antik/Loppis i Brunflo, Östersund

Utdrag från bokens baksida: Christofer Columbus - En häpnadsväckande historia

I grund och botten var Columbus en kuf.

En udda existens med en brinnande vertygelse om att just han hade skådat ljuset. En besatt person av den sort som plågar sin omgivning med ständigt tjat.

Columbus hann möta  många avvisande handflator innan han efter åratal av envist lobbyarbete till slut lyckades vinna stöd för sitt projekt.

Det var inte för man inte trodde att jorden var plats som Columbus så länge fick nobben. På 1400-talet visste alla bildade människor att jorden var rund. Nej, det var för att han inte verkade riktigt seriös.

Han underskattade jordens omkrets ansåg tvivlarna. Desstuom var han skrytsam, egocentrisk, fåfäng och girig.

Tvivlarna hade rätt och Columbus hade fel. Columbus hade fel om nästan allting. Ännu vid sin död var han bergfast övertygad om att det var sjövägen till Indien han hade upptäckt. Han begrep aldrig att han hade kommit till en okänd kontinent.

Columbus levde i en anna värld. När verkligheten inte passade hans planer skapade han sin egen verklighet Som en tidig Don Quijote.

Berättelsen om hans liv är fylld av de mest häpnadsväckande detaljer. Inte minst häpnadsväckande är det att en man som hade så fel och som med sådan envishet höll fast vid sina felaktiga föreställningar kunnat bli en av den västerländska historiens största hjältar.

Columbus uppnådde allt han strävade efter i livet utom en enda sak:

Han vann ära, rikedom, tidtlar och social ställning, men han fann aldrig sjövägen till Indien.

TEXT INNE I BOKEN: När Columbus kom hem från sin 2:a resa (av 4) i Juni 1495 var Spanien en snabbt växande stormakt. Uppe i Norden i Sverige, på en gård ett stycke från Stockholm, låg ett fyra veckor gammalt spädbarn och skrek i sin vagga på fädernas gård i Rydboholm. Det var en stämma som svenska folket snart skulle lyssna till, gossen skulle bli Gustav Vasa. Den första boken på svenska , tryckt i Sverige, hade just kommit ut. Sverige var i krig med Ryssland och Viborgs fästning vad hotad. Men ännu hade ingen i Sverige hört tals om Columbus eller hans upptäckter på andra sidan havet. Det skulle dröja minst 20 år till.

Ytterligare text (redigerat) inne i boken:

Vespucci var vän till Amiralen (Columbus). Han företog inga egna expeditioner och gjorde inga egna upptäckter. Han reste i Columbus kölvatten till Trinidad, till Pärlkusten och till Sydamerika och i Portugisisk tjänst seglade han nerfar Sydamerikas kust. Han utforskade och beskrev sådant som andra upptäckt. I motsats till Columbus var Vespucci en utåtriktad och PR-sinnad man. Han skrev reseskildringar och beskrev om den Nya världen. 

Han skickade sin bok till tidens mäktigaste furstar och där vetenskapsmannen Martin Waldseenmüller blev eld och lågor och ritade om världskartan med en ny kontinent. "Europa-Asien"  Det var ju fel, eftersom Columbus trodde att det var Indien han hade hittat

Spanjorerna själva hade av säkerhetsskäl ännu inte publicerat några kartor eller berättelser om Amiralens färder över haven, så samtidens lärde visste väldigt lite om det som Columbus hade sett.

Här kom nu plötsligt en bok som berättade fullständiga nyheter. Vetenskapsmannen Waldseemüller tyckte att den nya kontinenten skulle kallas för America efter upptäckaren Amerigo Vespucci.


Columbus troliga födelseår  1451. Död 1506


Farsot Syfilis: Utdrag ur tidningen Släkthistoria Nr 6/2016

Efter att Christofer Columbus landstigit i Amerika skedde en av de mest förödande händelserna i mänsklighetens historia - den nya och gamla världen bytte sjukdomar med varandra.

Med européerna kom bland annat smittkoppor till Amerika, och en stor del av kontinentens ursprungsbefolkningen dog. Med sig tillbaka hade conquistadorernaa syfilis.

"Den sjukdom som nu är ny i Europa är så välkänd på Antillerna och så vanlig att varenda spanjor som låg med de infödda kvinnorna fick den. Där borta i väster var sjukdomens mild, liksom skabb hos oss, men här är den vild och obarmhärtig infekterar och fördärvar huvud, ögon, näsa, gom, muskler, ben, ligamentet och till sist tarmarna" rapporterade en spansk läktare som hade studerat syfilis i Amerika och Spanien.

När syfilis etablerade sig i Europa under 1500-talet sågs smittan först som en elegant åkomma. Sjukdomen spred först vid de kungliga hoven bland adeln och prästerskapet. När även bredare folklager drabbades förbyttes elegansen till att vara något skamligt.

Det var inte förrän 1909 som det kom en fungerade behandling som kunde förpassa sjukdomen till historien.

För första gången hade Europa ett försvar mot den farsot som i 400 år härjat bland befolkningen - och hade förgiftat kärleken mellan människor.

I dag behandlas syfilis på några dagar, med hjälp av penicillin.

Delar av text av Tord Ajanki från Tidningen Släkthistoria Nr 6/2016

| Svar

Senaste kommentarer

23.10 | 20:29

Svenska Dövidrottsförbundet för döva och teckenspråk hemsida www.svenskdovidrott.se

01.05 | 09:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

30.04 | 12:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

02.11 | 18:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.