Författare: John Galsworthy

Forsytesagan

John Galsworthys Forsytesaga omspänner en period av ett halvt sekel från viktorianska 1880-talet till mellankrigstidens och depressionens 1930-tal.

I den första delen "Förmöget folk" inleder nobelpristagen Johan Galsworthy sin stora romanserie om en engelsk familj ur den högre medelklassen. Ett släktträd finns med i denna del.

Vi rör oss i ett London med gasljus, *turnyer och höga hattar.
 
Den skildrar med en fin blandning av ironi och förståelse samt uppluckringen av de gamla ideal som hållit familjen samman - det gradvisa upplånande av den övre medelklassen. "En modern komedi"

Originalböckerna kom mellan 1922-1928.
Brittisk TV-serie 1967 i svart/vitt. 
Därefter 2002.

Böckerna nedan är översatta från 1986 och foton är från TV-serien 1967.

Det är 6 delar från Alba,
Tryckt hos WSOY Finland


*Turnyr: Hållning & Skick
För på 1880-talet brukad ställning av korg, ståltråd, valfiskben eller dylikt som fästes baktill under kjolen nedanför midjan för att stödja dräktens högt uppdraperade bakdel.

Förmöget folk Del 1

Forsytes är de rationella representanterna för den viktorianska andan, helt behärskade av pengar och konventioner.

Men in i deras skyddade värld av ekonomisk trygghet tränger det irrationella i form av den unge June Forsystes fästman, den begåvade och självständige arkitekten Philip Bosinney.

Och advokaten Soames Forsyte får genom sin vackra hustru Irene lära sig att det finns saker som inte går att köpa för pengar.

Bojor Del 2

Soames, ärkerepresentanten för familjen Forsyste, blir skild från sin vackra hustru Irene och råkar i ett spänt förhållande till sin kusin, den unge Jolyon, som genom sin kärlek till konsten allmer drives att avlägnsa sig från Forsye-familjens trosbekännelse -goda värdepapper i solida banker.

Att hyra Del 3

1920. 19 år har gått och första världskriget är redan ett minne - men det har förändrat världen. I stället har en ny generation vuxit upp.

Familjen är delad i två läger: 
De som tillhör kretsen kring Soames, den reservade advokaten, och de som är samlade kring Jolyon,  i temperament och läggning hans raka motsats.

När Soames dotter Fleur och Jolyons son Jon blir förälskade i varandra bryts stilleståndet mellan familjerna och de gamla såren rivs obarmhärtigt upp på nytt.

Den vita apan Del 4

I 1920-talets raslösa och hektiska atomosfär har allting blivit relativt och det finns inte längre absoluta värden att hålla sig till som Gud, Frihandel, Äktenskap eller Kol.

Fleur Forsyte är gift med bokförläggaren Michael Mont.

En ung krigspoet, Wilfred Desert är dragplåstret på hennes artistiska parties, tills hon driver spelet med honom lite för långt.

Och Soames undrar om företaget som han blivit sytrelsemedlem i är lika respektabelt som det låter.

Silverskeden Del 5

Michael Mont har lämnat förläggarbanan för att i stället ägna sig åt politiken.

Fleur forsätter att vara societetsvärdinna men hennes bjudningar har ändrat karaktär.

På en av dessa tillställningar får Soames höra en av gästerna, den mondäna och nöjeslystna Marjorie Ferrar, beskriva hans dotter som en snobb och en bracka, och han kör miss Ferrar på porten.

Detta leder till en ärekränkningsprocess där Londonsocieteten får bevittna en kraftmätning mellan den gammaldags hederskodex som representeras av famijlen Forsyte och den nya efterkrigsgenerationens moral.

Svanesång Del 6

Under generalstrejken 1926 förestår Fleur Mont en kantin på en av Londons större järnvägsstationer.

Där får hon för första gången på sju år se Jon Forsyte, hennes första och enda kärlek.

Den gamla passionen väcks till nytt liv. Men när Fleur förstår att Jon verkligen älskar sin hustru, blir hon förtvivlad.

En cigarett i en papperskortg förorskar en eldsvåda i Soames tavelgalleri.

När Soames försöker rädda sin dotter och sina dyrgripar blir hans livsfarligt skadad och för sent får han lära sig sanningen i det gamla engelska taletsättet att det som en älskar mest blir till slut hans undergång.

| Svar

Senaste kommentarer

23.10 | 20:29

Svenska Dövidrottsförbundet för döva och teckenspråk hemsida www.svenskdovidrott.se

01.05 | 09:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

30.04 | 12:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

02.11 | 18:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.