ROSORNAS KRIG
Dessa böcker utgivna av Pontopocket
Gillar du släktforskning eller intresserad av folk- och samhällshistoria samt förtjust i Engelsk och Fransk kunglig historia, då är Rosornas Krig (1400-tal) att rekommenderas.

Författarinnan Philippa Gregory har gjort bl.a en triologi
Den vita drottningen (2010) Den röda drottningen (2011) och den blå hertiginnan (2013)

Tidigare utgåvor:
Blodshämnd (1988)
Den utvalda (1989)
Förbjudet (1999)
Den andra systern Boleyn (2003)
I drottningens närhet (2004)
Jungfruns älskare (2005)
Den första hustrun (2007)
Arvet efter Anne Boleyn (2008)

Hon skriver mycket bra, som gör att man längtar efter att läsa nästa kapitel


DEN VITA DROTTNINGEN
KÄRLEK, MAKT OCH DÖDLIGA INTRIGER!

Elisabet Woodville är änka. Hennes man har, som många andra dött i inbördeskriget. Hon tillhör släkten Lancaster som har förlorat många män, mycket mark och all makt.

En dag möter Elisabet en man, Edvard och blir blixt förälskad. 
Men mannen tillhör släkten York, den för tillfället segrande sida i rosornas krig.

Kan de båda gifta sig, trots släkternas reservationer? Och kan de nå sitt mål, att bli kund och drottning av England? Och vad kommer de att få offra på vägen?

Rosornas krig är en serie inbördeskrig som utspelade sig i England under åren 1455 till 1485 mellan släkterna Lancaster (med en röd ros i vapenskölden och York (med en vis ros i vapenskölden).

OMSLAGSFORMGIVARE: MARIA SUNDBERG
DEN RÖDA DROTTNINGEN
KONSPIRATIONER OCH KALLHAMRADE AMBITIONER

Margaret Beaufort är övertygade om att hon och ätten Lancaster, med en röd ros i vapenskölden, är satta att härska över England.

Men Margarets ambitioner ignoreras, till och med av hennes egen mor.

Sviken av alla och bortskickad till Wales för ett kärlekslöst äktenskap smider Margaret planer.

Hennes son ska i alla fall inte glömmas bort.

Hon bestämmer sig för att han en dag ska bli Englands kung, oavsett vad det kommer att kosta henne, England eller den lille pojken.

I inbördeskriget som kallas rosornas krig stred två släkter mot varandra. I varje släkt fanns en mäktig kvinna, beredd att offra allt för Englands tron.
I den har uppföljaren till den "Vita drottningen" får vi följa Margaret Beaufort - den röda drottningen. 

Omslagsbild:Jeff Cottenden
DEN BLÅ HERTIGINNAN
I inbördeskriget, som kallas rosornas krig, stred två släkter mot varandra.

Här möter vi Jacquetta Saint-Pol - Kvinnan som säkrade tronen för de vita rosorna av York.

Legenden säger att Jacquetta Saint-Pol härstammar från vattengudinnan Melusina, och att det är därifrån hon har fått sin ovanlig gåva.

Jacquetta är synsk, i en tid då en kvinna utan vidare kan bli fälld och bränd på bål för trolldom.

Men hennes gåva är också eftertraktad. 

Livet i det kungliga hovet är fullt av intriger och konspirationer, och Jacquettas förmåga kan bli ett mäktigt redskap

Hon gifter sig rakt in i hovets innersta cirklar och blir efterhand drottningens förtrogna.

Det ser ut som om Jacquetta till slut har hittat en trygg position för sig själv och sin familj. Eller.

Omslag: Maria Sundberg
ÄTTEN MORLAND Författare: Cynthia Harrod-Eagles
De fristående böckerna i romanform om Ätten Morland kan även bli en njutning att läsa.
Den fängslade familjesagan börjar vid tiden omkring Rosornas Krig (1400-talet) och forsätter fram till Andra Världskriget (1939-1945). Tyvärr har jag inte hela serien.

Vid varje bokdel finns tidens släktträd över famljen.

SE NEDANSTÅENDE BÖCKERNA FRÅN Del 1-11


En mycket lättläst och fantastisk berättasaga om en släkt från förr i England och Skottlands landskap.


Del 1 Upprinnelsen
Makt och anseende är vad den dominerande och hårdnackade fårfarmaren Edward Morland mest av allt eftersträvar. Därför gifter han bort sin ende son i ett förnuftsäktanskap som kommer att blir upprinnelsen till Ätten Morland.

Sonen Robert, mera poet än soldat, idealiserar sin stolta brud Eleanor. Hon är av fattig men förnäm börd och står under förmyndarskap av den inflytelserika familjen Beaufort. I hemlighet förtärs hon av en brinnande kärlek till Richard, hertigen av York, men plikten tvingar henne att förfärad gifta sig under sitt stånd.

Mot bakgrund av de oroliga åren i 1400-talets mitt när inbördeskriget "Rosornas krig" utkämpas i England, utvecklar sig denna passionerade saga om krig och våldsamma begär.


Omslag: Ib ´Thanning
Del 2 Den mörka rosen
Utspelas under Henrik VIII:s regeringstid. Paul, arvinge till Morlands rikedomar, får två söner. Men den ene den älskade, är född utom äktenskapet. Bitter svartsjuka mellan de två sönerna lägger grund till förintelse och död.

Pauls brosdotter Nanette tjänar som hovdam hos Anne Boleyn, kungens nya kärlek. Hon är den första drottningen som blir halshuggen i England.

I denna saga om födelse och död, hat och kärlek, personliga triumfer och krossade förhoppningar, växer familjen Morlands makt och rikedomar till ännu större höjder.


Omslag: Ib Thaning
Del 3 Den unga fursten
England på Elisabeth I:s tid. Nya politiska konstellationer tvingar Morland-familjen till ändrade lojaliteter. Därför rider arvingen John tillsammans med sin far norrut för att hämta sig en brud. Han blir häftigt förälskad men tvingas genom list och brudens motstånd att stanna kvar i gränslandet till det vilda Skottland.

På Morland Place faller den ene arvingen bort efter den andre. Jan, Nanettes adoptivson, får äntligen reda på vilka hans föräldrar är, och till slut öppnar sig vägen för hans barn att ta över Morlands Place, Men Nanette och Paul Morland sätter sig häftig emot.


Omslag: Ib Thaning
Del 4 Galläpplet

Handlingen är förlagd till 1600-talets England som härjas av inbördeskrig. Edmund Morland försöker att hålla sig utanför kriget men familjen söndras när hans söner väljer olika sidor.

Missräkningar och besvikelser förmörkar livet på Morlands Place där Edmund strider för att bevara familjens rikedomar intakta. Men han kämpar isolerad och ensamt, skild från sin älskade hustru av en känslomässig barriär som han inte förmår bryta.


Omslag: Ib Thaning

Del 5 Den svarta pärlan
Cromwells välde hade varit långt och grymt för familjen Morland men hoppet föds ingen vid restaurationen och monarkins återupprättande 1660 med Charles II.

För Ralph Morland. herren på Morlands Place betyder den unga kungens återkomst en möjlighet att återbygga upp famliljens egendomar och förmögenhet. För den vackra och ambitiösa Annunciata innebär restaurationen en resa till London - en resa som leder till kärleksaffärerna och intrigerna vid kungens hov och till avslöjandet av hennes mystiska förflutna.

En ny tid dagas - en tid som läker sår - men osäkerhet, konflikt och sorg väntar dem båda innan de kan vinna det mest eftertraktade priset.


Omslag: Ib Thaning
Del 6 Den långa skuggan

Den vackra, spirtiuella grevinnan Annunciata Morland blir under kung CharlesII:s regeringstid en förmögen och väl ansedd kvinna, som genom sina hemliga band med kungafamiljen blir en av deras närmaste vänner och populär medlem av hovet.

Men när kungen dör vänder sig lyckan för familjen Morland och  tiderna blir svåra för Annunciata. Avundsjuka, förräderi och ond bråd död hotar hennes barn och bödelns yxa är riktad mot familjen Morland.


Omslag: Ib Thaning

Del 7 Ordensriddaren
Åren 1689-1717 är en kaotisk tid i England, då Vilhelm av Oranien störtar kung James II från tronen och tvingar honom i landsflykt.

Annunciata följer kungen tillsammans med sina tre barn, som skapar sig en ny, spännande framtid utomlands.

Hemma i England har Annunciatas barnbarn, Matt, fått överta styret av Morland Place. Men hans vackra, hjärtlösa hustru, India, leder honom i förtvivlan och Morlands Place till ruinens brant.

Då ordensriddaren James III återvänder för att göra anspråk på Englands tron kan familjen Morland äntligen återförenas. Men död och nederlag väntar dem i hemlandet.


Omslag: Ib Thaning
Del 8 Jungfrun
Tiden är nu 1720-1761 och Ätten Stuart har tvingats lämna den engelska tronen och lever i exil på kontinenten.

Matt Morland har blivit en desillusionerad man efter hustruns död, och Jemme är den ende av de sex sönerna som han anser vara far till. Jemme blir ende arvtagare till Ätten Morlands egendom, som han försöker förvalta och skydda undan sina fem skrupelfria bröder.

1749 dör Jemme och hans dotter, Jemima övertar fadens uppgift att förvalta familjeegendomen. Med ödet och hennes extravagante make ger henne många problem...


Omslag: Keth Richens
Del 9 Högvatten

Tiden är 1770-1778 och i England, där George III regerar, råder det lugn och Allen och Jemima Morland strävar för att Morlands Place ska återfå sin forna glans,  där en ny generation växer upp och får möta en snabbt föränderlig värld.

Jemimas kusin Charles emigrerar till Amerika, där han gifter sig och plötsligt finner sig mitt uppe i landets självständighetskrav och grundande av unionen med George Washington som landets förste president.

I Paris lever familjen Morlands charmiga och talangfulla "oäkting", Henri det ljuva livet i Versailles, tills det börjar dra ihop sig till revolution.

Omslagsillustration: Barbara Lofthouse/Artist Partners, London

Del 10 Irrvägar
Nu får vi följa släktens franska gren under de blodiga åren omkring franska revolutionen och under blodbandet som följer på avrättningen av kungafamiljen (där vår svenske Axel von Fersen dyker upp) tvingas den unga Héloíse att fly till fäderneslandet England.

Hemma i England kämpar ätten Morland för att gifta bort sin vilda avkomma och få en arvtagare till Morlands Place. Men det starka arvet av tragedi, romantik, segrar och katastofer släpper aldrig sitt grepp om familjen..


Omslagsillustration: Barbara Lofthouse/Artist Partners, London
Del 11 Kejsaren
1700-talet går mot sitt slut. Franska revolutionen har satt de gamla värdena på prov. För de gamla har världen blivit galen, för de unga är den fylld av möjligheter.

För Ätten Morland är den en period av konflikter. Jemima närmar sig livets slut och hennes ättlingar är i ständig fejd med varandra. James äktanskap med Mary Ann håller på att falla sönder. Lucys resonemangsäktenskap är hotat, på grund av hennes "affär" med officeren Weston.

Jemimas död enar dock familjen - på ytan. Men för familjen innebär framtiden lika mycket fruktan som hopp!


Omslag: Charles A Goulding
Författare: Cynthia Harrod-Eagles 
Del 1-11 Copyright 1980-1988
-----------------------------------------------
B&T FörlagAB/Strömbergs Bokförlag Svensk Copyright 
Del 1 & 11 (1994) 

Allerbok Svensk Copyright
Del 2 & 3 (1986)  Del 4 (1987)

Illustris Förlag AB Svensk Copyright
Del 5-8 (1989) Del 9 & 10 (1990)

Cecilia Jalder 28.06.2017 10:48

Jag är intresserad av Ätten Morland bok nr 4-11. Vad kostar böckerna? Med vänlig hälsning Cecilia Jalder

Cecilia Jalder 29.06.2017 00:22

Hej Eva! Tack för svar! Ska absolut kolla dessa butiker. Hälsningar Cecilia

Eva Spetz 28.06.2017 15:51

Hej Cecilia! Jag hade inte tänkt att sälja dessa. Eftersom jag själv vill nog läsa om dessa någon gång. Kolla med antikveratbutiker. Prislapp 1989, 49:50 en bok

Spetzan 25.09.2015 18:16

Hej! Böckerna är arvegods. Det är svårt att hitta nya. Kolla med alla antikviatbutiker?. Kan du engelska sök på C. Harrod-Eagles och ev. köpa via internet.

ritzel nord 24.09.2015 19:02

jag undrar var jag kan få tag på släkten morland är väldigt intreeserad av rosornas krig

| Svar

Senaste kommentarer

23.10 | 20:29

Svenska Dövidrottsförbundet för döva och teckenspråk hemsida www.svenskdovidrott.se

01.05 | 09:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

30.04 | 12:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

02.11 | 18:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.